3 августа 2010 г.

Fyodor Ushakov Day. Dobrich region, Bulgaria (July 31, 2010)

Честване на адмирала - светец Фьодор Ушаков ще има във Варненска и Великопреславска епархия

Честване на адмирала - светец Фьодор Ушаков има днес във Варненска и Великопреславска епархия. По този повод в храм “Св. архангел Михаил” на село Българево, ще бъде отслужена тържествена св. Литургия, която ще започне в 8,30 часа.

Тя ще бъде отслужена от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил по повод 229 години от блестящата победа на руския адмирал над турския флот в сражението при нос Калиакра, което е станало на 1 август 1791 година.

В храм „Св. архангел Михаил” в с. Българево ще бъде пренесена за поклонение частицата от мощите на св. праведен Фьодор Ушаков.

В чест на събитията край нос Калиакра, в знак на братска християнска обич и в памет на това, че победата на св. праведен Фьодор Ушаков се помни и се почита в България, на 31 юли 2005 г. частица от неговите мощи беше дарена и тържествено пренесена от руския гр. Ярославъл до гр. Варна.

Светите мощи се съхраняват в Морския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” на Варна.

Чествование праведного воина Фёодора Ушакова в Болгарии

Более чем 150 человек присутствовали на чествовании адмирала Федора Ушакова, проведенного 31 июля  в Варненской и Великопреславской епархии, сообщает глава администрации села Былгарево Георги Георгиев.Гостями события были жители городов Шабла, Балчик, Каварна и Добрич.

В храме „Св. Архангела Михаила” в Болгарево была отслужена торжественная литургия. Его преосвященство Варненский и Великопреславский митрополит Кирилл отслужил литургию в честь 229 годовщины блестящей победы российского адмирала над турецким флотом в сражении около мыса Калиакра, которое произошло на 1 августа 1791 года (по старому стилю).

Этой победой Адмирал Ушаков разбил турецкую армаду и поставил точку в Российско-Турецкой войне 1781-1791 годов.

Российский адмирал Фёдор Фёдорович Ушаков был причислен Русской православной церковью к лику святых как праведный воин Фёодор Ушаков. В храм „Св. Архангела Михаила” в селе Былгарево были перенесены для поклонения частицы мощей св.Федора Ушакова. В знак братской любви и в память о победе русского флота под командованием Федора Ушакова, 31 июля 2005 года частица его мощей была подарена и торжественно преподнесена городом Ярославль городу Варна.  

Святые мощи хранятся в Морском храме «Св. Николай Мирликийски Чудотворец» г.Варны.

Глава администрации села Болгарево Георги Георгиев сообщил, что 10 августа будет официальное поднесение цветов к памятнику адмиралу Федору Ушакову и погибшим в морском сражении, который находится на мысе Калиакра (греч. Καλη Ακρη, болг. Калиакра, тур. Celigra Burun, итал. Capo Calacria, рум. Caliacra).

Photo: Monument of Russian admiral Ushakov at Cape Kaliakra, Dobrich region, Bulgaria
Фото: Паметникът на руския адмирал Ушаков на нос Калиакра, Добричка област, България

Комментариев нет:

Отправить комментарий