6 сентября 2010 г.

Soviet submarine S-34. Varna Bay. (August 2010)


На дне Черного моря в районе Варны обнаружена погибшая подводная лодка. Как оказалось это германская подводная лодка времен Первой мировой войны UB-7.  German submarine UB-7. Varna bay.

Субмарина длиной около 70 метров была найдена на глубине 35 метров, ее корпус разломан на две части, вероятнее всего, в результате взрыва мины или удара авиабомбы.

Команда водолазов расчистила от донных наслоений перископ, верхнюю часть рубки и орудие, сделала серию фотоснимков и проинформировала о находке представителей болгарских военно-морских сил, сообщил представитель клуба "Блэк си дайв Одесос" Орлин Цанев.

Историк Атанас Панайотов, уже многие годы изучающий операции советских подводных лодок у берегов Болгарии, подтвердил, что на основании представленных фотодокументов, доставленных с черноморского дна, и архивных данных, можно с большой вероятностью предположить, что обнаружена именно С-34, экипаж которой насчитывал 48 человек.

"Первоначальные данные, которые представили водолазы "Блэк си дайв Одесос", прежде информация о том, что лодка была обнаружена в Варненском заливе, делали практически невероятной гипотезу о том, что найдена именно С-34.

Первое, потому что в заливе нет таких глубин;
второе, что в соответствии с приказом зона патрулирования лодки находилась в квадрате 22 в районе города Созополя, и поэтому С-34 никак не могла появиться в Варненском заливе;
третье - даже самый отчаянный командир не рискнул бы во время войны пробраться в залив, практически полностью забаррикадированный минными заграждениями.

Однако чуть позднее дайверы признали, что умышленно исказили координаты находки, уточнив, что лодка обнаружена на расстоянии 10 км от внешней границы залива", - сказал Панайотов.

"Наши расчеты показывают, что тела двух подводников с С-34 - старшего помощника командира Виолета Душина и боцмана Флора Терехова, которые были обнаружены в ноябре 1941 года на берегу моря в районе мыса Эмине, - вполне могли быть отнесены туда черноморскими течениями", - сказал ученый. "Сомнения остаются и будут окончательно рассеяны только после тщательного исследования подводной лодки, однако сейчас вероятность того, что обнаружена советская подводная лодка С- 34, превышают 50 процентов", - подчеркнул Панайотов.

Подводная лодка C-34. Заложена 29.11.1937 г. на заводе № 198 имени А.Марти (Черноморский судостроительный) в Николаеве, спущена на воду 02.09.1939 г., вступила в строй 29.03.1941 г. и 01.05.1941 г., подняв Военно-морской флаг, вошла в состав Черноморского флота СССР.

Участвовала в Великой Отечественной войне. С 15 июля по 5 августа 1941 года лодка (капитан 3 ранга Я.М. Хмельницкий) выходила на дозорную позицию на полпути между Евпаторией и Констанцей. Следующий поход был (6-19.9.1941) к мысу Шаблер. 7-го лодке представился шанс выйти в атаку на румынские корабли - через ее позицию проходили эсминцы "Р. Фердинанд", "Марашти" и отряд траления (канлодки "Гикулеску", "Думитреску" и буксир "Бессарабия" в охранении трех миноносцев).

За три часа маневрирования Хмельницкий упустил эсминцы, но в 14.41 выпустил одиночную торпеду по "Думитреску". Торпеда прошла мимо, а миноносцы "Налука" и "Сборул" сбросили глубинные бомбы - к счастью для С-34, с некоторых из них румыны впопыхах забыли снять предохранители. Других встречь с противником ни в этом, ни в сле­дующем (17-28.10.1941 она занимала позицию у мыса Эмине, которую незадолго до ее прихода заминировали румыны) по­ходах лодка не имела.

Очередное крейсерство стало для "эски" последним. 8 ноября она вышла из Поти, а уже 14-го на берегу в районе Сизополя были обнаружены тела двух членов экипажа С-34. Очевидно, лодка подорвалась на мине, а моряки утонули, пытаясь доплыть до берега после выхода из затонувшей на мелководье субмарины. На борту лодки погиб 51 человек. 11.02.1942 г. С-34 была исключена из состава ВМФ.

На фото: подводная лодка С-31, памятник экипажам советских подводных лодок погибшим у берегов Болгарии в городе Созополь



ПЪРВИ КАДРИ ОТ ОТКРИТАТА СЪВЕТСКА ПОДВОДНИЦА С-34

След извършването на втория водолазен оглед на подводният обект, открит от членовете на сдружението „Блек Сий Дайв Одесос” с председател Орлин Цанев и от председателя на асоциация „Техникал Дайвинг” Мирослав Стойчев, може определено да бъде класифициран като търсената съветска подводница С-34. 

Първоначалната информация, че подводницата е открита във Варненския залив бе коригирана с уточнението, че местоположението й е над паралела на нос Емине. Това означава, че С-34 въпреки всичко е била в заповяданата й позиция № 22, близо до границата с позиция № 21, която пък може да бъде свързана и с Варненския залив. Разделената на две части подводница е „облечена” в мрежи и тралове, което означава, че е давала постоянни „закачки” на рибарите, но никой досега не е търсил там С-34, чието местоположение повечето изследователи адресираха южно от паралела на нос Емине.

Причината е известна и тя бе спомената в първата ми публикация (28 август 2010 г. Откритият подводен обект не е съветската подводница С-34!): намерените тела на помощник-командира на подводницата старши лейтенант Виолет Душин и на боцмана Фрол Терехов на 15 и на 16 ноември 1941 г. на Царския плаж в Созопол. Това само доказва за пореден път, че течението в тази част на Черно море е силно, със скорост 2 – 2,5 възла, като в този факт са се убедили и самите водолази от „Блек Сий Дайв Одесос” – за кратко време техен колега е отнесен на почти една миля от кораба-база.

Като благодаря за предоставените ми кадри и видеофилм, искам да посоча, че водолазите са свършили важна работа в тежки хидро-метеорологически условия и заслужават адмирации за проявения професионализъм. Разбира се, проучването на откритата подводница тепърва предстои и на този етап само можем да направим предположения за причините, поради които С-34 е намерила своята гибел в наши териториални води.

Какво показват кадрите? Подводницата, чийто нос сочи на север, (корпусът й е успоредно на очертанията на бреговата ивица) е с пречупен на две корпус, като двете части са близко една от друга, като не са на равен кил, а са легнали на десен борд. Това предполага мощен взрив при положение, че подводницата евентуално е била на перископна дълбочина и двете части са потънали бързо, без да бъдат повлияни от течението.

В случай, че подводницата би била в надводно положение, двете части биха били доста раздалечени една от друга. За това, че С-34 в момента на взрива е плавала под перископ, сочи и фактът, че единият перископ стои вдигнат. Той бе идентифициран от водолазите и почистен, като бе открит фабричният му номер: „мNr167”. Над буквичката „м” има неразчетен графичен символ, според водолазите - наподобяващ корона.

Идентифицирано е и 100 мм оръдие, разположено пред рубката. Всъщност, от рубката са останали малко неща. Взривът е отнесъл огражденията, 45 мм оръдие, разположено зад мостика, шахтата за подаването на въздух за дизеловите двигатели, надводната тоалетна (галюнът) и др. Фактът, че водолазите директно идентифицираха горния рубъчен люк, който е на палубата на мостика, а сега над него няма нищо, доказва това.

И нещо много важно: горният рубъчен люк е разхерметизиран, той е бил отворен и използван, вероятно преди този взрив. Логично е от тук да са излезли Душин и Терехов. От рубката са останали навигационни светлини и неидентифицирани още различни метални части, част от които са на дъното до корпуса.

Какво е погубило С-34? Този мощен взрив, разкъсал корпуса на две, може да е и след вторична детонация, предизвикана вътре в корпуса на подводницата. Тъй като местоположението на подводницата е в рамките на голямото българско морско минно заграждение, поставено през лятото на 1941 г. между паралелите на Златните пясъци и устието на река Камчия (приблизително), то логично е да предположим, че С-34 се е натъкнала на мина.

След проучването на причините за гибелта на съветските подводници Щ-210 и Л-24 пред Шабла, можем да предположим също, че и в този случай може да става дума за намотаването на минно въже (минреп) на гребния винт и загуба на възможността за по-нататъшно маневриране.

Това обяснява и причината за излизането на Душин и на Терехов от подводницата, вероятно със задача да прережат въжето. Тъй като след получаването на баротравми те фактически не са могли да направят нищо по въпроса, единственият изход на командира е останал да даде ход, за да се освободи от въжето, при което мината е придърпана близо до корпуса и се взривява плътно до него.

Българското минно заграждение е изпълнено с галваноударните мини „Б-38” („България – 38”), конструирани и произведени у нас. Бойният заряд на мината е от 150 кг лят тротил – достатъчно мощен, за да нанесе поражения и на голям боен кораб. Нека да припомним, че след последователното натъкване на две мини „Б-38” на 19 септември 1941 г. потъва българският параход „Родина” с товароподемност 6510 тона. Не е изключено, взривът от мината да е предизвикал вторичен взрив от детонацията на цистерните с гориво и машинно масло или пък детонация в акумулаторното отделение след нахлуването в него на големи количества задбордна вода.

Част от разрушенията може да са нанесени и от авиобомбата, остатъци от която близо до подводницата бяха открити още при първия водолазен оглед. Това пък подсказва възможността С-34 да е била атакувана от авиация, да е направила опит да избяга, като се потапя поне на перископна дълбочина, тъй като 35-те метра не са достатъчно много, за да се потопи бързо и да остане незабелязана от въздуха. В такива случаи обаче обикновено се бяга към по-голямата дълбочина, а не се маневрира успоредно на брега, както е открита подводницата. Тепърва ще се установява и характера на разрушенията, и точното място, където е пречупен корпуса. Въпросителните са много и на тях тепърва ще трябва да бъде даден отговор.

Атанас ПАНАЙОТОВ, доктор по история
Подводни снимки Орлин ЦАНЕВ

Wrecked Soviet submarine S-34 was found in the Black Sea off Varna. A 70-meter long sub was detected at the depth of 35 meters; the hull is halved, most probably due to a mine explosion or airbomb strike. Divers cleaned periscope, top part of the fin and the gun from bottom beddings, took picture series and reported to Bulgarian Navy, said Orlin Tsanev, a diver from Black Sea Dive Odesos.

Stock Photos, Illustrations, and Vector Art in the portfolio of Belinka

Комментариев нет:

Отправить комментарий