19 июля 2011 г.

ПОГОДА БУЛА... МОРСЬКОЮ! Харків (28 червня - 1 липня 2011)


Незважаючи на дощову, а часом і прямо-таки штормову, погоду на акваторії Журавлівського гідропарку Харкова, з 28 червня по 1 липня в нашому «сухопутному місті» успішно пройшов VI Всеукраїнський зліт юних клубів моряків і річковиків.Як і в попередні роки, він присвячувався Дню Військово-Морських Сил України та іншим знаменним датам «найморськішого» місяця на рік – липня. Цього разу відкриття Зльоту припало на День Конституції України.

Крім двох команд морських романтиків з Харківського дитячо-юнацького клубу моряків (ХДЮКМ, капітан-директор – штурман далекого плавання Юрій Онищенко) на береговий базі річкової та морської практики в морському багатоборстві (плавання, в’язання морських вузлів, викидання морського кінця, веслування на ялах, ходіння під вітрилом, стрільба й біг) в індивідуальних заліках, у складі молодших і старших груп, у командних змаганнях узяли участь представники флотилій та клубів юних моряків з Ялти, Бердянська (вперше), Дніпропетровська (вперше), Дніпродзержинська та Енергодара.

Крім участі у змаганнях серед заходів Зльоту було відвідування юними романтиками моря Військово-морського музею при ХДЮКМ, оглядова екскурсія по обласному центру, проходження вздовж берегів Гідропарку на навчальному судні «Юнга», зустріч із моряками-ветеранами: підводниками і надводниками, інтернаціоналістами-«кубинцями», колишніми працівниками морського і річкового транспорту.

Ті, хто цього заслужив, отримали перехідні кубки, золоті, срібні та бронзові медалі, грамоти, дипломи, цінні подарунки: годинник з морською символікою, канцтовари, головні убори та футбольні м’ячі, рятувальні жилети, намети й навіть вітрило на шлюпку!

Найбурхливіші заслужені оплески дісталися команді «Харків‑1» (капітан – дев’ятикласник ЗОШ № 25 Олександр Матлаєв), що посіла загальне I місце, і наймолодшому учаснику Всеукраїнського зльоту Марку Юдину, нагородженому цінним подарунком і спеціальною грамотою «За волю до перемоги». Дев’ятирічний Марк перейшов, між іншим, у п’ятий клас. Він, як і минулого року, був повноправним членом команди Дніпродзержинської флотилії юних моряків і річковиків, яку ось уже 28 років очолює капітан-директор Сергій Смішко.

Проведення «великого збору» юних романтиків моря – це серйозна, складна справа. Педагогічний колектив та обслуговуючий персонал ХДКЮМ вартий великої поваги й гідного заохочення за виконану роботу. Минулий (вшосте!) Зліт – це вагомий внесок у вирішення питань патріотичного виховання молоді та школярів, прищеплення любові до моря, пропаганди морських звичаїв і традицій. І в тому, що він пройшов на належному рівні, безумовно, заслуга завідуючої навчальною частиною Людмили Щербини, викладача штурманського справи і одночасно капітана навчального судна «Юнга» Олександра Мартиненка, директора Військово-Морського музею при клубі Людмили Кудлай і всього колективу ХДЮКМ у цілому. Під керівництвом капітана-директора Юрія Онищенка склався працьовитий, боєздатний і відповідальний колектив. Як кажуть на флоті в таких випадках: «Так тримати!»

Всеукраїнський зліт – позаду. Чи не отримає він наступного року статусу Міжнародного «з вини» бєлгородських морських кадетів, які давно обіцяють висадитися десантом до Харкова?

ВОЛОДИМИР ПЄЛЄВІН

Газета «СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ» № 84 • 14 липня 2011
http://www.slk.kh.ua/view_post.php?id=7661

Комментариев нет:

Отправить комментарий